Guide: 23 forbrugerråd til en billig jul

14. december 2023

Guide til julen: 23 forbrugerråd til at komme igennem julen, så du stadig kan holde jul uden at sætte økonomien over styr. Få spareråd til mad, julegaver, tøj, forbrug og oplevelser.

Det er dyrt at leve i dagens Danmark, og det gør det ikke nemmere, når vinter og jul rammer. Forbrugsregningerne stiger, det er tid til nyt overtøj, og så skal der ovenikøbet købes julegaver og julemad.

Hvert år søger flere og flere om vores julehjælp, men der er langt fra nok til alle, og hjælpen dækker langt fra hele december – eller resten af vinteren for den sags skyld.

I guiden her får du hjælp til, hvordan du kan spare lidt ekstra på flere forskellige områder, så julebudgettet bliver luftigere, og der kan blive overskud til lidt mere af alt det hyggelige og rare igennem julen.

23 forbrugerråd til julen

Spar på julemaden

For mange er julemaden en stor post i budgettet, hvor der bliver brugt langt mere end nødvendigt som følge af manglende planlægning og impulskøb. Men der kan faktisk være rigtig mange penge at spare.

Råd 1: Lav budget

Det er nemmere at holde sig inden for budgettet, hvis der er et budget. Kig i dit samlede budget og find ud af, hvor mange penge der er til mad hver måned. Afvej det med antallet af personer i din husstand.

En familie på 2 voksne og 2 børn kan sagtens leve ok for 5.000 kr. til mad om måneden, hvis der tænkes over, hvad pengene bruges på, og hvis de øvrige råd om tilbud og madplan følges.

Mange har glæde af at hæve pengene kontant og fordele dem i ugentlige kuverter. Det giver en meget bedre føling af, hvor mange penge, der er til rådighed i løbet af ugen.

Der kan desuden gå helt sport i at bruge mindst muligt, hvis de overskydende penge kan gå til noget lidt sjovere end hverdagsmad.

Råd 2: Gå efter tilbud og datovarer

Mad er dyrt. Og det er bestemt ikke blevet billigere over de sidste år. Derfor er det en god idé at gå efter ugens tilbud, lokale tilbud og datovarer til fryseren.

Ugens tilbud kan du se i de lokale tilbudsaviser, der enten omdeles eller kan læses på butikkens hjemmeside eller i en reklame-app.

Det kan være fristende at købe meget stort ind, hvis der er gode tilbud – og det kan også sagtens lade sig gøre, hvis der er ekstra på kontoen – men er økonomien stram, så nøjes med at handle ind til én uge ad gangen.

Råd 3: Lav madplan og køb ind én gang om ugen

Madplaner er geniale til at få styr på madøkonomien. Især hvis du laver planen efter tilbud og datovarer. Kig reklamerne igennem, og lav ugens madplan ud fra tilbuddene. Tænk ind, hvad du i forvejen har i skabe, køleskab og fryser.

Falder du over datovarer på din vej, så byt nogle af de dyreste af ugens måltider ud for på den måde at spare endnu mere. Spørg eventuelt i de lokale supermarkeder, hvornår de nedsætter datovarer, så du kan handle på et taktisk tidspunkt.

Råd 4: Brug hvad du har

Det behøver ikke at være et festmåltid hver eneste dag, og det er godt for både økonomien og miljøet at spise rester og undgå madspild.

Sørg for altid at bruge, hvad du har. Og gem rester i fryser eller køleskab, så du får en “gratis” dag med reste-tapas i ny og næ.

Vil du gerne gøre det ekstra billigt, så skru ned for kødet og op for billigere alternativer som linser og bønner. Det giver også mening at indføre en rugbrødsdag, en grøddag eller en suppedag med jævne mellemrum, da det er billige alternativer til traditionel aftensmad.

Råd 5: Få gratis maduddeling

Uanset, om kontoen er helt tom, eller om du bare gerne vil skabe lidt luft i budgettet, er der gratis maduddeling i hele landet.

Læs mere i guiden her: Guide: Stop madspild og få gratis mad.

De gratis maduddelinger fordeler sig over madspildsorganisationer og hjælpeorganisatoner, og organisationerne er fordelt over hele landet. Typisk møder du op på et givent tidspunkt og får enten udleveret en pose med madvarer eller kan selv gå ind i en lille “butik” og putte gratis madvarer efter eget valg i posen.

Enkelte steder koster det et symbolsk beløb, men de fleste steder er det drevet af frivillige, og overskudsmaden er gratis.

Spar på julegaverne

Julen er dyr. Der skal ikke bare betales mere i strøm og varme i de mørke og kolde måneder, der skal også købes julegaver. Men julen behøver faktisk ikke at handle om store, dyre gaver. Det er tanken, der tæller.

Råd 6: Lav selv julegaver

Der er uendelige muligheder for at lave julegaverne selv. Pinterest er et rigtig godt sted at starte, hvis du mangler inspiration.

Er du god til at bage eller til et håndværk, er det oplagt at bruge dine evner til at lave julegaver, men også som nybegynder kan du kaste dig ud i at lave gaverne selv. Der findes rigtig mange nemme tutorials og opskrifter derude.

Lav noget lækker konfekt, og put det i et gammelt (vasket) syltetøjsglas med et bånd om. Eller lav hjemmelavet håndsæbe, stearinlys eller snaps.

Er der slet ikke penge på kontoen til indkøb af materialer, så lav et gavekort, hvor du inviterer på et lækkert, hjemmelavet måltid mad, en omgang massage eller hjemmebio med popcorn. Dét er også gode gaver.

Råd 7: Hvem skal have?

Hvem skal have gaver – og hvorfor? Måske det ikke er nødvendigt at give julegaver til alle i familien.

I stedet for at købe en masse gaver efter bestillingslister (ønskesedler), kan du foreslå, at I voksne hver især trækker ét familiemedlem, som I skal stå for julegave til. Budgettet til denne ene gave kan så være lidt større.

På den måde får alle én god og betænksom gave i stedet for en masse mindre gaver, som måske alligevel ikke falder i god jord.

Du kan også foreslå, at det kun er børnene, der får julegaver, og eventuelt supplere med, at I voksne i stedet spiller pakkeleg med små, billige gaver.

Råd 8: Aftal små eller ingen gaver

Der er mange måder at gøre tingene på. Hvis familien ikke er med på dine forslag om at trække lod eller kun at give børnene, må du melde ærligt ud, at pengene er små, og at du springer gaverne over i år – eller at du skærer gevaldigt ned på gavebudgettet.

Julen handler ikke om gaver. Den handler om at være sammen og hygge sig. Ingen tager skade af færre eller mindre gaver.

Det er dog vigtigt at melde ud på forhånd, så ikke der opstår unødvendige skuffelser juleaften.

Råd 9: Køb gaver på budget

Hvis du gerne vil fortsætte med at give julegaver, er det en god idé at lave et budget.

Skab et overblik over, hvor mange penge du reelt har til julegaver, og divider den portion penge ud på alle dem, du vil give gaver til. Så ved du, hvor meget du har at gøre med til hver enkelt gave.

Der er gode muligheder for at finde julegaver på tilbud. Ofte kan det betale sig at bruge lidt tid på at sammenligne priser, og der er som regel altid penge at spare ved at købe julegaver online.

Sørg for at medregne eventuel porto, når du klikker gaver i kurven. Hvis budgettet er stramt, gør 50 kr. her og dér en stor forskel. En del webshops tilbyder gratis fragt, og det kan være en fordel at gå efter dem.

Spar på tøj

Det letteste er selvfølgelig at lade være at købe tøj, hvis du mangler penge. Dog kan der være årsager til, at du mangler noget vigtigt og akut. Det kan være en vinterjakke eller varmt tøj, som du kan passe.

Problemet er måske særligt stort, hvis du flere år i træk har været i økonomisk krise og dermed heller ikke har tøj fra de forgangne år, som du kan genbruge. Der findes heldigvis steder, hvor du kan få gratis eller meget billigt tøj, så du ikke skal fryse i den kolde tid.

Råd 10: Modtag tøj fra gratis tøjuddeling

Der findes flere steder i landet, der tilbyder gratis tøjuddeling til dem, der har mindst. Det gælder blandt andet Kirkens Korshærs varmestuer og butikker.

Det er ikke alle afdelinger, der tilbyder, men en del gør i løbet af vinteren; enten på enkelte dage eller efter aftale med de ansvarlige.

Gratis tøjuddeling til børn i Aalborg: kirkenskorshaer.dk/aalborg
Gratis tøjuddeling til voksne i København: kirkenskorshaer.dk/koebenhavn

Er du i tvivl, om din lokale Kirkens Korshær tilbyder gratis tøjuddeling, kan du kontakte dem direkte: kirkenskorshaer.dk/kontakt

Råd 11: Gratis tøj fra private

Mange private vælger også at donere deres tøj til værdigt trængende frem for at sælge det. Oftest bliver det givet væk via Facebook; enten Marketplace, lokale by-, gratis- eller salgsgrupper eller næstehjælper-grupper.

Her gælder det om at holde øje og byde ind, når noget i den rigtige størrelse kommer op. Mangler du tøj akut, giver det også mening at lave et søge-opslag.

Råd 12: Køb tøj i genbrug

Står det ikke så galt til, at kontoen er helt tom, men vil du bare gerne spare lidt på tøjbudgettet i den kolde tid, så tag en tur i den lokale genbrugsbutik. Her er der meget at spare, og langt de fleste steder bliver tøjet sorteret, så det kun er tøj i pæn stand, der bliver sat til salg i butikken.

Priserne varierer meget afhængigt af geografi. I København og andre af Danmarks storbyer er priserne typisk væsentligt højere på genbrugstøj end i provinsbyer. Har du mulighed for det, kan det altså være godt givet ud at besøge genbrugsbutikker i mindre byer.

Mange private sælger også deres tøj på Marketplace på Facebook eller på apps for salg af brugt tøj såsom Trensales eller Reshopper.

Råd 13: Ræk ud til andre

Mangler du akut, så ræk ud til dine nærmeste. Langt de fleste har en gammel sweater eller en aflagt vinterjakke bagerst i skabet, som de med glæde vil give væk.

Lav et opslag på de sociale medier, hvor du specifikt søger dét, du mangler, i netop din størrelse. Du vil formentlig blive overrasket over, hvor mange, der gerne vil hjælpe. Er dit netværk ikke så stort, kan du dele opslaget i den lokale by-gruppe på Facebook.

Spar på el/vand/varme forbrug

Én af de helt store poster i vintermånederne er forbrug af el, vand og varme. Lyset er tændt i stort set alle de timer, du hjemme. Vaskemaskinen kører lidt oftere, fordi overtøj og tykke sweatre fylder mere end shorts og t-shirts, og der er skruet godt op for varmen.

Selvom det kan virke håbløst at spare penge på forbruget over vinteren, kan det faktisk godt lade sig gøre med nogle ganske små justeringer.

Råd 14: Vask tøj og service om natten

Hvis du har en elaftale med variable priser, er der meget stor forskel på, hvad prisen på el er i løbet af et døgn. Typisk er prisen lavest, når de fleste er på arbejde, eller om natten, hvor de fleste sover.

Derfor er det en god idé at time opvaske- og vaskemaskine på disse tidspunkter. Alle nyere maskiner kan tidsindstilles til at starte på et bestemt tidspunkt.

Er du rigtig smart, henter du en app for dit elselskab, så du kan se den præcise elpris pr. time. Så kan du nemt se, hvornår opvaskemaskine og vaskemaskine skal køre.

Råd 15: Begræns dit bad

Et brusebad koster både i el og i vand. I hvert fald hvis du har en elvandvarmer. Og faktisk er netop en elvandvarmer én af de allerstørste el-slugere i dit hjem. Selvom det er dejligt med et langt, varmt bad, kan du spare betydeligt på forbrugskontoen, hvis du begrænser badet til et minimum.

En yderligere besparelse kan opnås, hvis du slukker for vandet, mens du vasker dig, så du kun bruger det absolut mest nødvendige vand – og måske ovenikøbet skruer en grad eller to ned for temperaturen.

At spare på vandet er i øvrigt også en god idé, når du vasker hænder og børster tænder.

Råd 16: Skru ned for varmen og hop i en varm sweater og sutsko

I de gode gamle dage var der slet ikke radiatorer, som der er i dag. Og selvom det er rart med en gennemgående temperatur på 23 grader, er det også dyrt.

Skru et par grader ned for varmen, og brug i stedet sutsko og en varm sweater. Det betyder faktisk ikke det store for dit velbefindende, men det kan mærkes på varmeregningen.

Råd 17: Sluk lyset

Det virker måske som et simpelt råd; men sluk lyset efter dig. Især i børnefamilier er det et stort problem, at der pludselig står lys tændt i hele huset, fordi børnene ikke lige får slukket, når de forlader et rum.

Sluk efter dig selv, så der kun er tændt lys dér, hvor du opholder dig. Gør det eventuelt til en vane at tage et par slukke-runder i huset i løbet af dagen, hvis du bor sammen med andre – særligt mindre børn.

Råd 18: Brug tøjet til det er beskidt

Tøjvask er én af de helt store syndere på forbrugskontoen. Det koster nemlig dyrt i både el og vand.

Mange har den vane at smide tøjet i vasketøjskurven hver aften, men det er ofte helt unødvendigt. Tøj kan i mange tilfælde sagtens bruges i flere dage, før det er beskidt nok til at blive vasket.

I øvrigt slides tøjet også hurtigere ved hyppig maskinvask, så tøjets levetid forlænges ved at spare på antallet af vaske. Vil du ikke have det samme tøj på flere dage i træk, så læg det tilbage i skabet igen efter brug, og tag det på en anden dag.

Spar på udflugter og aktiviteter

Det kan være fristende at bruge juleferien på en tur i Tivoli eller biografen, men der findes masser af gratis udflugter og aktiviteter, der er mindst lige så oplevelsesrige – og som sparer kontoen for overbelastning.

Råd 19: Tjek kommunens gratis juleaktiviteter

Alle kommuner har juleaktiviteter i forbindelse med julen. Det kan være alt fra julemanden, der deler guf ud til børnene, til juletræstænding på torvet, luciaoptog eller musikarrangementer.

Mange steder er der også gratis æbleskiver og varm kakao/gløgg eller risengrød i forbindelse med udvalgte julearrangementer. Tjek eventuelt kommunens Facebook-side ud og tryk ind under “Begivenheder”.

Råd 20: Hæng julesokken op i det lokale supermarked

Denne aktivitet er naturligvis kun for dig, der er forælder (eller bedsteforælder), men den er god, fordi dit barn bliver forkælet med lækkerier i løbet af julemåneden – uden at det koster dig noget.

Rigtig mange supermarkeder og storcentre tilbyder, at dit barn kan komme og hænge sin julesok op i december, og så vil der løbende eller en enkelt gang, afhængigt af butikken, blive fyldt lækkerier i sokken.

Er der ikke råd til kalendergaver, er det en alletiders måde at give dit barn oplevelsen af at få overraskelser i julesokken.

Råd 21: Efterlign derhjemme

I stedet for at tage i julestue og betale overpris for varm kakako og æbleskiver, så køb ind og lav det hjemme i stedet – og inviter familie eller venner forbi. Hyggen er måske endda endnu bedre hjemme i rolige og hyggelige omgivelser.

Eller pop popcorn, put sugerør i sodavandene og smid alle dynerne i sofaen til en god film, hvor lyden er skruet lidt ekstra op. Det kan sagtens måle sig med biografen. Der er gratis julefilm på www.dr.dk/drtv.

Råd 22: Tag på troldetur

Thomas Dambo har opført kæmpestore trolde rundt i hele Danmark. Kør på tur ud i det blå, få vind i ansigtet og røde kinder, når I vandrer ud for at finde en ny trold.

Det er naturligvis obligatorisk med en god madpakke, og måske lidt varm kakao i termokanden. Find troldekortet her: trollmap.com.

Råd 23: Oplev gratis fyrværkeri

Julen er hård for bankkontoen, og derfor er der sikkert heller ikke penge til det store festfyrværkeri nytårsaften.

Du behøver dog ikke blive snydt for oplevelsen af den årsag. Der findes nemlig mange gratis fyrværkerishows i hele landet. Både i løbet af juleferien og på selve nytårsaften.

For at finde et lokalt fyrværkerishow kan du skrive “Gratis fyrværkerishow *din by*” på Google. Har du svært ved at finde noget, kan du også spørge ud i din lokale Facebook-gruppe.